Tippek és tanácsok fogászati SOS helyzetek kezelésére

Az oldal olyan helyzetek kezelésére jött létre, amikor egy páciens nem tud azonnal kezelőorvosához fordulni.

SOS tippek állandó fogszabályzót viselőknek

A kellemetlen érzés, ami akár fájdalom is lehet, azért jelentkezik, mert a fogszabályozó készülék elkezdett dolgozni, azaz beindult a fogmozgatás. Ez azt jelenti, hogy a fogak körül megindultak a csontlebontó és a csontépítő folyamatok. Ez okozza az érzékenységet, amely általában a 2. és a 3. napon a legkifejezettebb és körülbelül 5-7 nap alatt enyhül. Ettől nem kell megijedni, ezek teljesen normális reakciók! Ilyen típusú fájdalom, illetve érzékenység adódhat aktiválások után is. Ilyenkor szükség esetén fájdalomcsillapító is szedhető, illetve ajánlatos sokat rágni-rágcsálni, mert ez fokozza a véráramlást és ezzel segíti, így akár gyorsíthatja is a végbemenő folyamatokat.

A fogszabályzó kezelés alatt jelentkezhetnek különbözö nyálkahártya sérülések, sebek, rosszabb esetben afták is. A kezelés kezdeti kellemetlenségeinek enyhítése céljából és lágyrészek védelme érdekében célszerű az ún. fogszabályzós viasz használata, amely a kezdő csomagban megtalálható, illetve ha elfogy, gyógyszertárban, drogériákban beszerezhető.
Ezek a kis fehér viaszcsíkok szobahőmérsékleten is lágyak, formázhatóak.
Amennyiben a fogszabályozó készülék valahol felsértette a nyálkahártyát vagy az ajak belső felszínét, ebből a viaszból kis darabot lecsippentünk és az érzékenységet okozó részre tesszük, legyen az bracket vagy az ív vége. A viasz étkezésnél, fogmosásnál leeshet, ezért érdemes azt ezen időszakokra eltávolítani, majd ezt követően új viaszdarabka felhelyezése javasolt. Éjszakára érdemes eltávolítani a viaszt, mert bár lenyelése nem okoz problémát, a nyálkahártyának ilyenkor esélyt adunk, hogy hozzászokjon a fogszabályzóhoz.

Nagyon komoly sérülést tud okozni egy kilazult, elszakadt drót (ligatúra), ezért fontos, hogy ha nem tud rögtön kezelőorvosához fordulni, próbálja meg a következőt: egy ollóval vagy körömvágó csipesszel vágja le a végét, és egy szemöldökcsipesszel, vagy egy ceruzavéggel próbálja meg visszahajlítani az ív alá. Ha nem sikerül visszatolni, vágja el és egy csipesszel húzza ki. Természetesen mindenképpen forduljon kezelőorvosához, amint lehetősége adódik!

A kezelés első időszakában még nagyon vékony, lágy íveket használunk, amely könnyen kicsúszhat az utolsó fogon lévő tubusból és sértheti a pofa belső oldalát. Ilyen esetben egy szemöldök csipesz segítségével dugjuk vissza a tubusba az ívet. Ha esetleg ez nem sikerül, hajtsuk a tubus alá és kérjünk minél hamarabb időpontot!

Ha az ív elcsúszik és a másik oldalon jön ki, akkor óvatosan áthúzzuk az ívet egy szemöldök csipesszel a másik oldalra, és aztán ugyanúgy próbálhatjuk meg betolni a lyukba.

Sportolás vagy evés közben, különösen ha kemény ételeket fogyasztunk, leeshet a bracket. Ezt a legkönnyebben úgy lehet észrevenni, hogy a bracket nem a fog közepén helyezkedik el, hanem elcsúszik jobbra, vagy balra, illetve mozog az íven. Ilyen esetben minél korábban célszerű felkeresni a kezelőorvost, nem szabad a következő kontrollig várni. Amíg azonban erre nincs lehetőség, húzza a bracketet a fog közepére és tegyen rá viaszt.

Ha az utolsó fogról esik le a tubus, tegye el és hozza magával a megbeszélt időpontjára, az ív végét pedig vágja le egy körömvágó csipesszel vagy ollóval.

A fogak belső oldalára ragasztott retainer szál eltörhet, vége elengedhet, ami sértheti a nyelvet. Ilyen esetben kérjük rögtön egyeztessen velünk időpontot, azonban amíg nem jut el hozzánk, vágja le a kilógó részt egy csipesszel vagy ollóval, étkezések kivételével pedig hordja a sínt.

Ha a sín törik el, hordja két darabban, amíg nem tudunk új lenyomatot venni és új sínt készíteni.

Előfordulhat, hogy a kezelés elején az ív kicsúszik a tubusból, és szúrja a nyálkahártyát. Ez esetben próbáljuk meg egy szemöldökcsipesszel visszadugni a tubusba, ha ez nem sikerül, vezessük a tubus alá. Végsö esetben vágjuk le egy olló vagy csipesz segítségével.

Amennyiben az ív túl hosszú, vágjuk le a kilógó részt egy körömvágó csipesz vagy olló segítségével, ha pedig ez nem sikerül, ragasszunk a végére egy viaszdarabkát, és egyeztessünk időpontot elsősegélyre.

Amennyiben az ív eltörik, kérjük mielöbb kérjen időpontot, hogy új ívet helyezhessünk be.

SOS tippek kivehető fogszabályzót viselőknek

Ez sajnos sokszor előfordul. Először is a következő kontroll alkalmával ezt jelezni kell a fogorvosnak, aki megvizsgálja a készüléket a szájban, megigazítja, hogy az biztosan stabilan álljon a fogakon. Fogváltás időszakában, amikor egy gyermek épp kinövi a fogszabályozót, akkor ez még többet fordul elő, hiszen a fogak leváltásával egyre kevesebb a kapaszkodó a kivehető fogszabályzó készüléknek.

Ha nincs szó fogváltásról, és a fogorvos szerint a készülék stabilan ül a szájban, sokat segíthet, ha a gyermek a fogszabályzót már délután is a szájában tartja. Ezzel a délutáni hordással egyrészt jobban összejön a minimum 14 órás hordás, másrészt az izmok és az elme is jobban megszokják a fogszabályzó jelenlétét, így az éjjel már sokkal nagyobb eséllyel a szájban marad.

Abban az esetben, ha készülék viselésével bármilyen probléma jelentkezik (tör, nyom, szúr, vág, nem lehet felhelyezni, kifejezetten fáj valamelyik fog, stb.) kezelőorvosát haladéktalanul fel kell keresnie! Ellenkező esetben a fogak illetve a harapás visszamozdulása következhet be, illetve súlyos fogvisszamozdulás/elmozdulás esetén új készülék(ek) készítése lehet szükséges.

Sajnos ebben az esetben mielőbb új időpontot kell egyeztetni a kezelőorvossal, hogy egy új készüléket készítsen.

SOS tippek műtéti beavatkozások után

Fontos tudni, hogy akár egy csepp vér is elszínezheti annyira a nyálat, hogy úgy tűnjön, hogy rengeteg vért veszítünk. Amennyiben viszont nem erről van szó, hanem a műtétet követően a nap folyamán szivárog a vér, egy steril géztampon behelyezése javasolt. Ilyen steril géztampont a gyógyszertárban lehet kapni. Ezt kell az érintett területre behelyezni, és erősen nyomva tartani.

Amennyiben ezután sem áll meg a vérzés, kérjük haladéktalanul keresse fel a kezelőorvosát!

Sajnos ez sok esetben természetes velejárója a műtéti beavatkozásnak. Ebben az esetben a jegelés sokat segíthet, viszont fontos, hogy nem szabad a jeget közvetlenül az érintett területre helyezni, egy textíliába kell csomagolva helyezzük a duzzanatra. Óránként maximum 10 perc jegelés javasolt.

Amennyiben a duzzanat lehúzódna a nyakra, akár a torok irányába, nyelési vagy netán légzési nehézséget okozva, kérjük azonnal hívja a sürgősségit!

A foghúzás után a sebet tilos piszkálni, szívogatni, nyalogatni és öblíteni sem szabad. Ez azt a célt szolgálja, hogy védjük a sebet kitöltő véralvadékot. Amennyiben azonban ez kiesik a sebből, erős fájdalmat érezhetünk, mely annak a jele, hogy a seb környéke begyulladt. Ebben az esetben nem szabad halogatni, minél hamarabb egyeztessen időpontot és keresse fel a kezelőorvosát!

Képek forrása: fogszabalyzas.hu/Dr. Kocsis András