Számtalan gyermek fogorvos Budapesten és szerte az országban hangoztatja, hogy a gyermekkori fogszuvasodás megelőzése egy olyan feladat, amit nem szabad félvállról venni, ugyanis a fogszuvasodás számtalan kellemetlenséget okozhat a kicsinek a későbbiekben.

Lássuk, hogy pontosan miről is van szó és milyen megoldás kínálnak a gyermekfogászatok!

Mitől alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás oka az esetek többségében a helytelen táplálkozásra vezethető vissza, illetve az un.  Streptococcus mutans baktériumra, amely a szájüregben található meg. Emellett egy másik baktérium, az un. Candida albicans is komoly szerepet játszik a fogszuvasodásban, legfőképp azokban az esetekben, amikor hiányzik a megfelelő szájhigiénia.

A Streptococcus mutans baktériumot a cukor táplálja, így a különféle cukros ételek egyértelmű okai lehetnek a gyermekkori fogszuvasodásnak. A folyamat során a baktérium cukorral táplálkozik és a lebontási folyamata során savat termel, ami köztudottan káros hatást gyakorol a fogakra.

A folyamat végső szakaszaiban a fogzománc elgyengül és megkezdődik a fogszuvasodás.

Mikor a legfontosabb odafigyelni a fogszuvasodásra?

A szülők a tejfogak védelmére az esetek többségében nem szentelnek megfelelő figyelmet, ugyanakkor a tejfogak védelme épp olyan fontos, mint a maradófogaké.

Sokan nem tudják, de a tejfogak állapota és megléte nagyban befolyásolja a későbbi maradófogak helyzetét és minőségét. Ha egy tejfog a természetestől folyamatoktól eltérően előbb vész el, az torzíthatja a későbbi maradófogazatot. Éppen ezért kifejezetten fontos a tejfogak védelme és megfelelő ápolása.

Mit javasolnak a gyermekfogászatok?

A megelőzésnek számtalan módja lehet, az egyszerű szájápolási praktikáktól elkezdve, egészen a fogorvosi kezelésekig.

Az első és legfontosabb tanács a sokat emlegetett cukorfogyasztás visszaszorítása. A különféle cukros ételek a korábban említett baktérium növekedésének melegágyát képzik, továbbá a gyermek egyészséges fejlődésében is káros következményhez vezethetnek.

A következő fontos tanács a szintén sokat emlegetett fogmosás. A rendszeres és alapos fogmosással megelőzhető a fogszuvasodás, így ezt sem érdemes félvállról venni.

 

Ugyanez igaz a szülőkre is!

Sokan nem tudják, de a fent említett baktériumot a szülő könnyedén átadhatja gyermekének, ami azonnal elindítja a káros folyamatokat a gyermek szájüregében.

A fogászati beavatkozások közül hatékony megoldást jelenthet az őrlőfogakon elvégzett barázdazárás is, amiről egy korábbi cikkünkben olvashat!

A fogszuvasodás megelőzése tehát több mint fontos, így érdemes rá megfelelő mennyiségű időt és energiát szánni!

 

Ha kérdései merülnének fel a gyermekkori fogszuvasodással kapcsolatban, keresse fel Óbudai gyermekfogászatunkat személyesen, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a weboldalunkon található elérhetőségeinken!